Wat is een Optie

Wat is een optieOmdat er grote sommen geld zowel gewonnen als verloren kunnen worden over een vrij kort tijdsbestek met opties, is dit fenomeen zowel intrigerend als beangstigend te noemen. Wat is een optie is een vraag die alleen beantwoord kan worden door middel van het introduceren van enkele van de vele termen en begrippen die het beleggings jargon bevat. Dit maakt het er echter niet uitnodigender op. Het is een vak wat niet gemakkelijk te begrijpen is voor buitenstaanders. Het getuigd zeker van moed als u hier als buitenstaander in wil verdiepen om uiteindelijk te beginnen met opties kopen. Opties kopen is helaas niet voor iedereen weggelegd, maar aangezien u op deze site terecht gekomen bent nodigen wij u zeker uit om verder te lezen. Wie weet is dit het begin voor u van een mooie carrière in de beleggings wereld.

Verschillende soorten optie’s

Wat is een optie? De twee belangrijkste soorten opties zijn natuurlijk de call optie en de put optie. Een call optie geeft de eigenaar de mogelijkheid om een aandeel te kopen tegen een bepaalde prijs, ook wel de uitoefen prijs genoemd, over een bepaalde periode van tijd. Een put optie geeft de eigenaar juist de mogelijkheid om te verkopen tegen een vastgestelde prijs over een bepaalde periode van tijd. Een voorbeeld is een call optie met een uitoefenprijs van vijftig euro die in juni 2015 afloopt. De eigenaar van deze call optie heeft de mogelijkheid om op elk moment te kopen voor vijftig euro tot de expiratie datum in juni 2015. Dan kan het zijn dat er een put optie is met een uitoefenprijs van vijf en zeventig euro die in september 2015 afloopt. De eigenaar van deze put optie heeft de mogelijkheid om op elk moment te verkopen voor de optie afloopt in september 2015. Bovenstaande voorbeelden van een call en een put optie geven duidelijk het verschil weer tussen kopen en verkopen en de mogelijkheid om nog steeds voor de afgesproken prijs te kopen of verkopen, tot het einde van het contract. Afhankelijk van de waarde van de koers zal dit dus positief of negatief uitpakken voor de koper of de verkoper. Wat is een optie waard zult u zich misschien afvragen. De waarde uit zich vooral in het verschil tussen wat u ervoor heeft betaald en wat de huidige koers waarde is.

Risicovolle markt

De optiemarkt, ofwel waar opties kopen, is eigenlijk een risico markt. Wat u kunt kiezen bij wat is een optie is om ofwel risico’s te verminderen in ruil voor het betalen van een premie, of u kunt een aantal risico’s dragen in ruil voor het ontvangen van een premie. Bij de optiemarkt draait het vooral om de premie van de optie. Dit is in feite de directe meting van het risico van het daar onderliggende aandeel. Wat is een optie nog meer dan? Het is zeer belangrijk om u ook bezig te houden met de psychologie van de markt en de structuur hiervan door u zelf te trainen in het maken van technische analyses. Natuurlijk kunt u ook goed vertrouwen hier op de mening van experts zoals brokers en academici, maar of u die gok moet wagen om uw geld in de handen van iemand anders persoonlijke mening moet leggen, is misschien wat moeilijk om van de ene op de andere dag te beslissen.

Optie’s niet eenvoudig

Wat is een optie is een vraag die over het algemeen in een paar zinnen beantwoord kan worden, maar dan heeft u eigenlijk nog geen uitleg gekregen van alle begrippen die u in deze korte samenvatting nog niet gedefinieerd zijn. Opties zijn dus zeker geen eenvoudige kost en de wat is een optie vraag wordt zelfs door studenten economie nog niet eens altijd eenduidig beantwoord. Het is soms verbazingwekkend hoe informatie die toch echt tot de basis van een studie zou moeten behoren, uiteindelijk ergens blijft hangen, maar nooit echt super duidelijk wordt. Het lijkt alsof enkel het werken op de beurs en het echt deel uit maken van dit leventje, als expert bij een bank of als broker, de enige manier is om volledig thuis te zijn in alles wat met het handelen in aandelen en opties te maken heeft.

Contract aankoop of verkoop specifiek financieel product

Om het nogmaals eens samen te vatten, wat is een optie. Een optie is een contract tot aankoop of verkoop van een specifiek financieel product. Dit contract is uiteraard zeer nauwkeurig en stelt een bepaalde prijs, ook wel de uitoefen prijs genoemd, en een verval datum voor. Wanneer men die datum voorbij is, dan zal de optie vervallen en heeft deze geen waarde meer, helaas een nadeel van opties. Op dit moment is er altijd een verliezer, namelijk de persoon die deze opties niet heeft gekocht of verkocht. Hij of zij zal dan de betaalde premie kwijtraken. De twee soorten, call en put opties, worden ingezet afhankelijk van wat u wilt bereiken als belegger in opties.

Optie verkopen of laten vervallen

Als u een call optie koopt, dan heeft u dus het recht om de onderliggende waarde te kopen tegen de uitoefen prijs, zowel op als voor de vervaldatum. Als u een put optie koopt, dan heeft u het recht om de onderliggende waarde te verkopen ook zowel op als voor de expiratie. In beide gevallen heeft u als optiehouder ook het recht op de mogelijkheid om de optie aan een andere koper te verkopen of het te laten vervallen. De vraag wat is een optie is niet volledig zonder een antwoord over de premie. Als u namelijk een optie koopt, dan wordt de aankoopprijs vervolgens premie genoemd. Als u verkoopt, dan is dit het bedrag dat u ontvangt. Deze premie ligt niet vast, maar verandert continue en van dag tot dag. Deze veranderingen in prijzen zijn eigenlijk als het ware een weerspiegeling van het geven en nemen tussen wat kopers bereid zijn om te betalen en wat verkopers bereid zijn om te accepteren. Dit alles gaat door tot aan het punt waar er overeenstemming over de transactie prijs wordt bereikt, en dan begint het proces weer geheel opnieuw.

Verschillende invloeden

Zoals u zich wel kunt voorstellen is dit een zeer interessante en adrenaline opwekkende gang van zaken. Het zijn namelijk verschillende factoren die de wat is een optie vraag allemaal beïnvloeden, van het vraag en aanbod in de markt tot de volatiliteit. Dit alles tezamen zorgt voor een zeer interessant domein waar u zowel als beginnende als als ervaren belegger terecht kunt om hopelijk veel geld te verdienen.